Destylacja alkoholu

destylacja alkoholuDestylacja alkoholu w warunkach domowych

Dzięki specjalistycznej aparaturze możliwa jest destylacja alkoholu i innych cieczy w warunkach domowych. Np. sama produkcja bimbru składa się z dwóch etapów: zrobienie zacieru w którego skład wchodzą drożdże, cukier i woda lub dodatkowo jeszcze owoce destylacja powstałego zacieru uzyskanie alkoholu o wysokim stężeniu Sama destylacja polega na podgrzaniu zacieru. Dzięki różnicy temperatury wrzenia substancji możliwe jest oddzielenie destylatu alkoholowego. W praktyce wygląda to tak, że podgrzewa się zacier, a po rozpoczęciu parowania, alkoholu skrapla się na chłodnicy i wychodzi wężykiem odbioru.

Podstawowe metody destylacji bimbru

Poniżej przedstawimy podstawowe sposoby na destylację bimbru:

1. Pot Still

Bardzo wygodna metoda, do której stosuje się destylator typu Pol Still. Specjalna konstrukcja bimbrownicy pozwala uzyskać znakomite walory smakowe przy niewielkim nakładzie pracy.

2. Metoda ponownego napływu – wewnętrzny refluks

Najbardziej wydajna metoda, dzięki której można uzyskać destylat nawet o 94% stężeniu.

Niezbędnik bimbrownika

Jeśli chcemy rozpocząć przygodę z destylacją alkoholu potrzebny nam będzie arsenał niezbędnego sprzętu, m.in.:destylacja bimbru bimbrownica

 

 

do góry
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl