Alembik

Alembik wywodzi się ze starej mauretańskiej tradycji. Dziś zyskał on swój współczesny kształt przez co stał się bardziej wydajny i efektywny. Dzięki alembikowi możemy w warunkach domowych uzyskać doskonałej jakości naturalny trunek, który z pewnością zadowoli kubki smakowe niejednego degustatora.

Alembik – co to jest?

Alembik jest urządzeniem, które wykorzystuje się przy destylacji. Posiada charakterystyczny kulisty kształt, z wyraźnie zaakcentowaną „łabędzią szyją”, czyli chłodnicą połączoną z całością mosiężnym szybkozłączem. To jaką formę posiada alembik wpływa na walory smakowe trunku. Całość wykonana jest z miedzi, która należy do najbardziej reaktywnych materiałów. Miedź katalizuje wiele reakcji chemicznych, co jest niezwykle ważnym czynnikiem przy produkcji alkoholu. Ważnym elementem jest także chłodnica umieszczona u wlotu i wylotu, co gwarantuje niezwykle wydajną kondensację zstępujących par.

Połączenie pomiędzy samym kociołkiem, a kopułą zabezpiecza się specjalną taśmą teflonową. Całość natomiast lutowana jest miedzią lub mosiądzem co zapewnia całkowitą szczelność.


Działanie alembiku

Alembik odpowiedzialny jest za efektywną destylację. Wykorzystuje różną temperaturę wrzenia wody i alkoholu. Ten drugi potrzebuje tylko 78,4 °C, dlatego jego wrzenie jest bardziej intensywne. Skraplanie odbywa się w innym zbiorniku, dzięki czemu otrzymujemy destylat o podwyższonej ilości alkoholu. Im więcej procesów destylacji zostanie przeprowadzonych, tym więcej alkoholu zostanie w danym destylacie.

Alembik to doskonały sposób na stworzenie własnej domowej destylarni i czerpania przyjemności z degustacji najwyższej klasy trunków.

Alembik

do góry
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl